Suomalainen perhe ennen ja nyt

SUOMALAINEN PERHE ENNEN JA NYT 
 
Nykyään Suomessa perheen keskikoko on noin 2,8 ihmistä. Eri sukupolvet eivät yleensä asu yhdessä.  
Ennen oli erilailla. Noin sata vuotta sitten eri sukupolvet elivät usein yhdessä. He asuivat samassa talossa tai samassa pihapiirissä. Perheet olivat isoja: isovanhemmat, vanhemmat, lapset ja lastenlapset kuuluivat samaan perheeseen. Monet ihmiset ajattelivat, että myös sedät, tädit, enot ja serkut olivat omaa perhettä. 

Tänä päivänä suomalaiset avioliitot ovat usein rakkausliittoja. Jokainen voi valita itse puolisonsa. Ihmiset menevät naimisiin, koska rakastavat puolisoansa. Ennen monet avioliitot olivat ns. järkiliittoja. Silloin tärkeää oli, että tulevalla puolisolla oli omaisuutta ja että hän tuli sopivasta suvusta. Menneisyydessä puolison piti olla myös ahkera työntekijä. Maatalot tarvitsivat ihmisiä, jotka eivät pelänneet työntekoa. 

Kun nainen meni naimisiin noin sata vuotta sitten, hän muutti tavallisesti miehensä kotiin. Miniällä alkoi uusi elämä. Hänen uuteen perheeseensä kuului aviomies, mutta myös anoppi, appiukko ja joskus myös miehen sisarukset. Toisinaan mies muutti vaimonsa kotitaloon. Silloin vävy opetteli uuden perheen tavat. Jos vävy muutti vaimonsa kotitaloon, hän usein peri sen, kun appiukko ja anoppi kuolivat. 

Monet pariskunnat saivat paljon lapsia. Oli tavallista saada jopa yli kymmenen lasta. Kun lapsia oli paljon, he hoitivat toisiaan. Isosiskot ja -veljet hoitivat pikkusisaruksia, kun vanhemmat tekivät maatalon töitä. Lapsetkin osallistuivat yleensä kaikkiin kotitöihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti